Pagini

12.8.09

Scenariul fraudei secolului: Date expirate, extrase de cont false, un computer vechi si tranzactii fictive

Cristina Rosca 12.08.2009 ZF


Misterul din jurul uneia dintre cele mai mari scheme Ponzi din istorie, de 65 mld. $, orchestrate de catre finantistul american Bernard Madoff, incepe sa se elucideze. Frank di Pascali, mana dreapta a lui Madoff, a facut publice detaliile fraudei dupa ce s-a declarat vinovat de complicitate.

Frank Di Pascali era doar un copil iesit de pe bancile liceului in 1975, cand a fost luat sub aripa protectoare a noii stele de pe Wall Street Bernard Madoff, pe care l-a vazut intotdeauna ca pe mentorul sau, scrie cotidianul american The New York Times.

La inceputul saptamanii trecute, cel mai nou inculpat in acest caz a recunoscut in fata unui tribunal federal din Manhattan ca timp de cel putin 20 de ani l-a ajutat pe Madoff sa administreze schema Ponzi, descoperita in luna decembrie a anului trecut.

Rudimentar, dar de nedescoperit

Di Pascali a fost primul care a detaliat modul in care el alaturi de alte persoane ale caror identitati nu au fost facute publice si de Madoff au prelungit aceasta infractiune. Ei au utilizat date bursiere vechi luate de pe internet pentru a crea ideea de documentare, au trimis investitorilor extrase de cont false, au aranjat transferuri intre birourile din Londra si New York ale lui Madoff pentru a crea impresia ca firma obtine comisioane din tranzactii bursiere si au utilizat un computer vechi pentru a genera numere aleatoare pentru a crea impresia ca tranzactii de diferite marimi si la diferite preturi sunt incheiate in diferite locuri pe glob si la diferite momente.

"Stiam ca savarsesc o infractiune, si cu toate acestea am continuat", a declarat Di Pascali in fata judecatorului Richard J. Sullivan, inainte de a pleda vinovat pentru zece infractiuni, printre care conspiratie si evaziune fiscala.

Judecatorul Sullivan a refuzat sa il elibereze pe Di Pascali pe cautiune, in pofida interventiilor din partea procurorilor, care au cerut ca el sa fie lasat in libertate pentru a-i ajuta la investigatii.

125 de ani de inchisoare pentru complicitate

Judecatorul nu a fost convins nici de cautiunea de 2,5 mil. dolari, stabilita in urma unui acord intre procurori si avocatii apararii, spunand ca vrea sa se asigure ca Di Pascali se va prezenta la procesul stabilit pentru luna mai a urmatorului an. Sullivan a adaugat ca este constient ca locotenentul lui Madoff, acum in varsta de 52 de ani, va primi o pedeapsa extrem de lunga independent daca colaboreaza sau nu, si astfel nu poate fi sigur ca acesta nu va disparea.

Di Pascali, unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai lui Madoff, a marturisit ca "imi voi dedica toata energia pentru a explica celorlalti cum s-a intamplat" din postura de martor ce coopereaza cu procurorii federali care inca investigheaza frauda lui Madoff, care a inselat clientii cu 65 mld. dolari.

Di Pascali ar putea primi o pedeapsa de 125 de ani in inchisoare, dupa ce mentorul sau a fost condamnat la 150 de ani.

Toate tranzactiile erau fictive

Di Pascali a descris cum el, Madoff si alte ajutoare au creat extrase de cont false, au mutat banii dintr-un cont in altul si au mentinut functionabila aceasta poveste, prin care ei aparent faceau bani pentru clientii firmei Bernard L. Madoff Investment Securities.

"Nu aveau loc nici vanzari, nici achizitii de titluri, in cazul nici unuia dintre clienti", a marturisit Di Pascali. "Totul era o minciuna. A fost gresit sa actionez asa si stiam si atunci ca era gresit."

Di Pascali era puntea de legatura intre companie si clienti, carora le raspundea la intrebari si le oferea informatii fictive despre conturile lor. Pentru a pastra aparentele ca firma era un jucator activ pe piete, Madoff si angajatii sai urmareau evolutia pretului actiunilor, si apoi se prefaceau ca achizitioneaza actiuni ale caror traiectorii corespund celor ale planurilor firmei, potrivit lui Di Pascali.

Ei au creat extrase de cont si acte ce fac dovada tranzactiilor ce nu au avut loc niciodata.

Procurorii au spus ca frauda s-a extins atat de mult, incat firma detinea un IBM AS/400, un computer vechi, care aloca automat tranzactii fictive conturilor individuale. Di Pascali ii punea pe angajati sa se asigure ca preturile nu erau prea mari sau mici comparativ cu cele reale din acea zi. Generatorul de numere aleatoare i-a ajutat pe angajati, impiedicand autoritatile sa observe un model.

In situatia in care aparea un vizitator-surpriza, un angajat trebuia sa introduca tranzactii false, care sa apara pe ecranul computerului, in timp ce un alt angajat se ascundea in biroul apropiat, jucand rolul unui intermediar.

Madoff pastra timbre vechi si antete ale firmei sale in cazul in care va avea nevoie sa creeze rapoarte pentru anii trecuti, potrivit autoritatilor americane.

Din 2002, Di Pascali si-a deschis un cont personal la companie, pe care l-a numit dupa iahtul sau, Dorothy Jo. Desi nu a depozitat niciodata bani, el a retras din 2002 pana in 2008 5 mil. dolari, pentru a-si acoperi cheltuielile personale, printre care o barca, potrivit autoritatilor. El primea in fiecare an mai mult de 2 mil. dolari sub forma de salariu si bonusuri din partea fondului.

Mecanismul schemei Ponzi

Clientii isi investesc economiile in cadrul Bernard L. Madoff Investment Securities.
•Aparent compania utilizeaza banii pentru a ii investi, oferind clientilor castiguri mult peste medie.
•In realitate nu au loc nici achizitii, nici vanzari de titluri, toate tranzactiile fiind fictive.
•Compania utiliza date bursiere vechi pentru a crea impresia de activitate.
•Clientii primeau extrase de cont false, potrivit carora compania realiza tranzactii, iar banii erau virati in conturile individuale.
•Singurele tranzactii care se realizau era intre biroul din Londra si cel din New York al firmei de investitii a lui Madoff, pentru a crea impresia ca compania castiga comisioane din tranzactii bursiere.
•In momentul in care un client dorea sa se retraga el isi primea banii, pe care aparent compania ii multiplicase, din conturile celorlalti clienti.
•In momentul in care criza financiara a lovit sectorul bursier, Madoff a realizat ca fara a atrage noi clienti nu va avea fonduri pentru a-i plati pe cei ce vor vrea sa se retraga.

Sursa ZF

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu